6. Veiligheid

6.1 Zonder veiligheid geen vrijheid

Een veilige gemeente is een leefbare gemeente. In Riemst moeten we de criminaliteit hard aanpakken. We ondersteunen buurtnetwerken, maar veiligheid kan niet enkel gewaarborgd worden op voorwaarde dat je internet hebt. Traditionele communicatiemiddelen om de politie en andere hulpdiensten te bereiken, zoals de telefoon, mogen niet vervangen worden door het internet. Ook sensibiliseren we inwoners inzake cybercriminaliteit.

 

Verder is het ook belangrijk dat straten genoeg verlicht zijn. Straatverlichting verhoogt het veiligheidsgevoel. Vandaar dat we dit ook op de agenda hebben gezet toen deze ‘s nachts werd gedoofd twee jaar geleden.

6.2 Herwaarderen van de wijkagent

De wijkagent moet een herwaardering krijgen. Wij stellen voor om een spreekuur in te voeren voor de wijkagent. Op die manier is deze gemakkelijk toegankelijk en kunnen inwoners bij hem of haar terecht voor meldingen of vragen

6.3 Wangedrag beteugelen

We gebruiken GAS-boetes om de strijd tegen sluikstorten op te voeren. Het is duidelijk dat dit soort misdrijven geen prioriteit zijn voor het parket. We moeten deze strijd dus zelf in handen nemen en opvoeren.

6.4 Veiligheid op de weg

Elk ongeval is er één te veel. Team Riemst pleit dan ook voor veiligere verkeerssituaties met aandacht voor de zwakke weggebruikers.


Er zijn plaatsen waar het in schoolomgevingen niet veilig is, zoals in Herderen. Wij willen het invoeren van fietsstraten stimuleren, zodat onder meer de Riemsterse jeugd veilig naar school kan fietsen. Daarbij is Team Riemst voorstander van een betere afscheiding van de stoep en de weg.


Ten slotte mogen de trajectcontroles niet dienen om de gemeentekas te spijzen, maar wel om de veiligheid prioritair te verhogen.

De politie moet evenveel actief zijn in Riemst als in de andere gemeenten van de Politiezone. Riemst is een grensgemeente waarbij er veel trafiek is waar de veiligheid gewaarborgd moet worden.