Voor Team Riemst moeten zelfstandige ondernemers alle kansen krijgen in onze gemeente. Ondernemers zorgen immers voor werkgelegenheid, welvaart, activiteiten en inkomsten voor onze gemeente. Ze dragen bij aan het algemene welvaartspeil want ze creëren werk voor onze inwoners, kortbij huis hetgeen ook weer de ecologische voetafdruk van onze inwoners verkleint. We merken dat niet altijd een antwoord op maat kan worden gegeven op de ruimtebehoefte van vele ondernemers met als gevolg dat ze soms Riemst moeten inruilen voor een buurgemeente. Ook moeten ze soms weg uit onze kernen, terwijl er geen alternatief voorhanden is voor hen. De uitbreiding van de ambachtelijke zone Op ‘t Reeck steunen we, maar desalniettemin moet ruimte voor ondernemerschap bovenaan de beleidsagenda blijven.
We pleiten ervoor om bedrijven die zich in Riemst willen vestigen, te stimuleren om hun gevels te voorzien van verticale tuinen en om ook te investeren in groene daken. Deze twee steeds meer opkomende trends worden wereldwijd voor bedrijfsgebouwen toegepast. Het contrast met de natuur in de omgeving wordt beperkt en de voordelen inzake isolatie en duurzaamheid zijn legio. Een verticale tuin slinkt de energiefactuur van deze bedrijven in de zomer en winter aanzienlijk af. Ook willen we bedrijven zo goed mogelijk integreren in het landschap door het aanleggen van mooie groenbuffers.
De huidige groenbuffers aan onze bedrijfszones moeten beter onderhouden worden. Wij zijn dan ook voorstander om de huidige aanpak van het groenonderhoud te beoordelen. Een betere opvolging van externe firma’s die zorgen voor groenonderhoud is absoluut noodzakelijk. Niet enkel om in te grijpen wanneer iets fout loopt, maar ook tijdig kan bijsturen.
Daarnaast is Team Riemst ook voorstander van de inplanting van een bedrijvencentrum (een gebouw met gedeelde secretariaatsfaciliteiten) in Riemst. Jonge bedrijven kunnen op deze manier goedkoop huisvesting en administratieve ondersteuning bieden, zo krijgen deze starters betere overlevingskansen. Dergelijk concept kan bijvoorbeeld een oplossing bieden voor de talrijke bouwgerelateerde bedrijven in onze gemeente. Een plek langs de n79 - de centrale as - lijkt hiervoor het meest aangewezen. We faciliteren een privé-speler die hierin wil investeren.
De buurtwinkels (op 1 na) zijn helaas verdwenen uit onze dorpen. Nieuwe inwoners moeten steevast ingelicht worden over het aanbod dat lokale handelaars bieden in Riemst, zodat men een beeld krijgt van wat onze gemeente op dit vlak te bieden heeft, dit in samenwerking met de lokale middenstandsorganisaties. We leggen ons oor te luister bij de zelfstandigen en gaan voor een ondernemingsvriendelijk klimaat.
Daarnaast moet de gemeente werk maken van oplossingen voor zonevreemde bedrijven, rechtszekerheid is daarbij prioritair. Ook moeten ondernemers degelijk en bedrijfsvriendelijk worden ondersteund door de gemeentelijke diensten. Degelijke inlichtingen over bijvoorbeeld openbare werken en premies maken daar deel van uit.
We kopen als gemeente zoveel mogelijk lokaal. We doen het maximale om de lokale middenstand kansen te geven bij aankopen van de gemeente. We hebben bedenkingen bij groepsaankopen die lokale ondernemers buiten spel zetten. Op activiteiten georganiseerd door de gemeente worden bij voorkeur producten aangeboden van Riemsterse ondernemers.
Ook willen wij de betalingstermijnen inkorten. Lokale kmo’s kunnen het zich vaak niet permitteren maanden op hun geld te moeten wachten. Het remt hen dan ook af mee te dingen naar overheidsopdrachten. We laten niet alles afhangen van prijscriteria, maar leggen ook de nadruk op dienstverlening, kwaliteit en nabijheid bij de aanbesteding
In Riemst willen wij een echte boost geven aan het ondernemerschap. We zullen bijvoorbeeld grote overheidsopdrachten opdelen in kleinere opdrachten, zodat dit ook haalbaar is voor Riemsterse ondernemingen en we zo de lokale ondernemers een duwtje in de rug geven.
In samenwerking met de organisaties voor zelfstandigen maken we werk van van een startersgids voor ondernemers met tips & tricks voor het opstarten van een eigen zaak per sector met daarbij een duidelijk stappenplan om te ondernemen in Riemst. We werken ook een Starterscontract uit dat voorziet in begeleidende trajecten voor startende zelfstandigen waardoor de overlevingskans van bedrijven groter wordt. We zoeken hiervoor inspiratie bij succesvolle initiatieven elders.
Daarnaast pleiten we voor het uitwerken van een algemeen reglement inzake het aanpakken van leegstaande handelspanden via een leegstandspremie. Met zo een reglement gaan we resoluut voor de aanpak van de vele leegstaande panden. Denk bijvoorbeeld aan de Visésteenweg te Zichen-Zussen-Bolder en Maastrichtersteenweg te Vroenhoven (voorbij de brug richting Maastricht). We kijken voor de uitwerking naar goede voorbeelden elders, onderzoeken aan welke voorwaarden zo’n premie moet voldoen en gaan dan aan de slag hiermee. Zeker is dat wie wil ondernemen in één van de leegstaande handelsruimtes op een duwtje in de rug kan rekenen van Team Riemst. In bepaalde gevallen moeten handelspanden kunnen worden omgevormd tot woonhuis
Ook de verdere uitbouw van onze toeristische economie is voor Team Riemst van belang. De trekpleisters van onze gemeente moeten dan ook nog meer worden gepromoot door de samenwerking op te zoeken met naburige aantrekkingspolen zoals Maastricht. Denk ook aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren of Alden Biesen in Bilzen. Daarbij moeten er ondersteunende middelen aangewend worden via Visit Limburg en de Europese Unie. De toeristische aantrekkingspolen vragen bovendien om een rendabele en efficiënte uitbating. Meer ondersteuning door promotie voor de logiesverstrekkende sector is een must. We overleggen ook met de sector. De verdere uitbouw van het toerisme in Riemst gebeurt op evenwichtige wijze en in samenspraak met dorpsgemeenschappen.
De verdere economische ontwikkeling van Riemst moet er op gericht zijn om de bestaande aantrekkingspolen te behouden en waar nodig uitbreidingskansen te bieden, zij het steeds met respect voor de buurtbewoners. We hebben immers fantastische aantrekkingspolen: De Waterburcht, Het Wijnkasteel, De Brug van Vroenhoven, onze velden, onze trage wegen, onze fietsroutes, onze natuurgebieden en binnenkort ook Fietsen Onder de Grond. Verenigingen die Riemst als toeristische bestemming op de kaart zetten, verdienen daarvoor ook erkentelijkheid. Dat kan via een jaarlijkse toe te kennen prijs.
We willen van Riemst ook de hoogstamboomgaardgemeente van Haspengouw maken. Daartoe werken we een ambitieus systeem uit waarbij we particulieren en landbouwers willen aanzetten over te gaan tot het aanplanten hiervan. Dit draagt bij tot de aantrekkingskracht van onze gemeente en herstelt de oorspronkelijke Haspengouwse landschappen met boomgaardgordels rond de kernen. Denk daarbij zeker ook aan de aantrekkingskracht van de fietsroutenetwerken en wandelroutes. Lees meer hierover bij het luik Natuur- en milieubeleid.
Team Riemst erkent het economische en maatschappelijke belang van de landbouwsector. We zetten dan ook in op een duurzame landbouw die voldoende, veilig en kwalitatief voedsel kan voortbrengen. De eerste voorwaarde daarvoor is dat onze land‐ en tuinbouwers economisch leefbare bedrijven hebben. Binnen de (beperkte) bevoegdheden van het gemeentelijk niveau inzake land‐ en tuinbouw wil Team Riemst zorgen voor de nodige omkadering en ondersteuning bij o.a. vergunnings- en subsidieaanvragen. De gemeente moet een echte partner voor onze land‐ en tuinbouwers zijn en streven naar rechtszekerheid voor de sector. Ook moet ze als spreekbuis van de landbouw optreden als dat nodig is op hoger politiek niveau.
Er mag dan ook niets aan het toeval over worden gelaten om de sector te ondersteunen en het aantal bedrijven in stand te houden. We steunen initiatieven die de bevolking in contact brengt met onze landbouw. Een eerste stap is onze schoolgaande jeugd meer in contact brengen met lokale landbouwproducten op school.
Land‐ en tuinbouwers moeten hun administratieve formaliteiten op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen afhandelen. Ook bekijken we volop welke mogelijkheden we hebben om als gemeente de sector te ondersteunen en dat eventueel via relevante investeringen die de hele sector ten goede komen (denk bv. aan een goed werkende borstelmachine). Steun van de gemeente bij de verkoop en promotie van landbouwproducten is een engagement dat we tevens moeten aangaan. Meer en meer boeren verkopen hun producten ook aan de deur. We gaan voor een promotiecampagne van de voedingsproducten uit onze gemeente. Aandacht voor voedsel uit de korte keten getuigt van duurzaamheid en is goed voor onze lokale boeren
Wat dat laatste betreft heeft Team Riemst een concreet voorstel. Team Riemst pleit voor warme maaltijden op school. Dat kan vreemd in de oren klinken in onze contreien, maar in de helft van de Vlaamse scholen de normaalste zaak ter wereld. Vooreerst zien we dit als een sociale maatregel om te garanderen dat kinderen kwalitatief kunnen eten, maar verder zien we dit ook als een mogelijkheid om lokale producenten hierbij te betrekken. Van korte keten gesproken. Een goed startpunt hierin kan een dagelijkse verse tas soep zijn, dit in samenwerking met Riemsterse ondernemers. We kunnen die eerste stap dan evalueren op haalbaarheid en een eventuele uitbreiding dan bestuderen in overleg met de schoolgemeenschappen.
Team Riemst pleit al jaren voor een project “Riemst Zorgt”. Daarmee willen we ten volle op de kar springen van de groeiende welzijnseconomie, die floreert door de vergrijzing in onze samenleving (zeker in onze regio). Team Riemst ziet grote mogelijkheden in de sector van ‘zorg en rust’. Team Riemst ziet echter nog tal van andere mogelijkheden om de welzijnseconomie verder aan te zwengelen in Riemst.
‘Riemst Zorgt’ gaat om het inplanten van zorgvoorzieningen in zoveel mogelijk deelgemeenten. Dit principe biedt alvast de kans aan ouderen om waardig ouder te worden in eigen dorp.
Het gemeentebestuur moet zich hier als een loyale partner gedragen en voorzien in:
een soepel vergunningenbeleid
aantrekken en onthalen van spelers uit de sector
activering van het initiatief van eigen inwoners
opzetten van samenwerkingsverbanden tussen de overheid en de privé
Daarmee biedt de gemeente tal van kansen aan de eigen bevolking en zorgt ze voor een vruchtbare bodem voor de creatie van jobs en economische meerwaarde in onze gemeente.
ouder worden en verzorging genieten in eigen omgeving
waardevolle herbestemming van hoeves en gebouwen
jobs in eigen gemeente
een boost voor de middenstand (nieuwe afzetmarkt) en (para-)medische beroepen