5. Cultuur, jeugd, erfgoed en sport

5.1 Het socio-culturele verenigingsleven

Het kloppend hart van Riemst ligt in haar verenigingsleven. Er zijn dan ook tal van Riemstenaren die zich maatschappelijk inzetten. Al dan niet in georganiseerde verenigingen of op individuele basis stellen velen zichzelf als vrijwilliger ter beschikking van tal van socio-culturele, sportieve en liefdadige doelen. Vaak vormen de Riemstenaren hiermee ver buiten de gemeentegrenzen de ambassadeur van onze geëngageerde bevolking.

 

De talrijke muziekmaatschappijen zijn de meest uitgesproken exponenten hiervan in Riemst als “Muzikaalste gemeente van Vlaanderen”, de even talrijke jeugd-, senioren-, sport- en andere verenigingen vormen evenzeer een enorm belangrijke schakel in het sociale weefsel. Al deze organisaties staan of vallen bij de tomeloze inzet van (vaak dezelfde!) vrijwilligers, die hierin zo goed mogelijk aangemoedigd, ondersteund en omkaderd moeten worden door de gemeente.

 

Helaas volstaat het huidige subsidiekader niet langer en werd dit nog nooit geïndexeerd. De ingevoerde ondersteuning voor energetische investeringen is goed, maar volstaat zeker niet. Door de onderinvestering in verenigingen kunnen ze niet de broodnodige investeringen doen in hun lokalen. Team Riemst pleit daarom voor een investeringsplan voor het verenigingsleven gericht op kwalitatieve infrastructuur. We starten met een doorgedreven doorlichting van alle instrumenten en sturen dit bij. Hier staan ook extra middelen tegenover.


De maximale openstelling van beschikbare gemeenschapsinfrastructuur moet de huisvesting van de verenigingsactiviteiten vergemakkelijken. We denken hierbij o.a. concreet aan schoolinfrastructuur buiten de schooluren. 

De adviesraden (sport-, cultuur-, jeugd-) moeten nieuw leven worden ingeblazen. Het is belangrijk te horen wat in deze sectoren leeft om tot gedragen beslissingen te komen.

5.1.1 Nieuwkomers

Voor nieuwkomers is het altijd even aanpassen na het verhuizen naar een nieuwe omgeving. Jaarlijks wordt er een dag georganiseerd voor nieuwe Riemstenaren. Wij willen dit verder uitwerken. Concreet denken wij aan een markt te organiseren voor nieuwe Riemstenaren, waarbij de mensen kennis kunnen maken met de Riemsterse verenigingen. Zo kunnen zij al een beetje hun eigen weg vinden in het sociale leven.

 

Ook pleiten wij voor een ‘Riemsters starterspakket’. Als nieuwkomers zich hebben ingeschreven in het gemeentehuis krijgen ze louter informatie omtrent het administratieve gedeelte. Om zowel tijd en kosten te besparen van de ambtenaren op het gemeentehuis, pleiten wij voor een pakket met daarin folders en documenten omtrent sociale hulpverlening, onze VZW’s, folders over Riemst zelf, enzoverder.

5.2 Sportbeleid

Het is ook een doelstelling om zo veel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. Sportparticipatie is belangrijk; het is belangrijk voor eenieders gezondheid en het brengt mensen samen.

 

Wat dat betreft is er voor de gemeente een sensibiliserende rol weggelegd. We moeten daarbij zeker focussen op mensen die vandaag niet aan sport doen. We onderzoeken ook hoe we kinderen kunnen laten kennis maken met velerlei sporten via een Sportacademie voor jongeren aansluitend op de schooldag.

 

In overleg met de Riemsterse sportverenigingen pleiten we ook voor een nieuw concept om kinderen kennis te laten maken met diverse sporten. We zouden een sportkaart willen invoeren waarbij er bijvoorbeeld 10 beurten op staan en je hiermee terecht kan bij de verschillende verenigingen. Zo kunnen de kinderen iedere week een nieuwe sport uitproberen.

5.2.1 Riemst wordt een echte sportgemeente

In Riemst zijn er verschillende sporten. Van Volleybal en voetbal tot BMX, tennis en judo. Ook is er jaarlijks een etappe van een grote wielerwedstrijd. Binnenkort kan er ook gepadeld worden, een voorstel van Team Riemst dat wordt uitgevoerd.

 

Team Riemst is een partner van onze sportclubs en wil het partnerschap tussen de lokale overheid en sportclubs versterken. We vinden echter dat Riemst meer kan doen om zich te manifesteren als sportgemeente. We verloren in de afgelopen jaren zelfs sportactiviteit aan een buurgemeente omdat het beleid niet sportminded genoeg handelde. Dit moet terug worden aangepakt. Riemst zet zich met ons terug op de kaart als sportieve gemeente met een hart voor haar clubs. 

5.2.2 Investeren in sportinfrastructuur

Onze Riemsterse sportclubs zijn een belangrijke schakel in het sociale weefsel. Toch merken we dat de sportinfrastructuur in veel gevallen achteruit gaat (ondanks verwoede instandhoudingsinspanningen van tal van vrijwilligers).

 

Kijk bijvoorbeeld naar de meeste voetbalaccommodaties. Zeker in vergelijking met buurgemeenten, maar ook met de rest van Limburg, merken we dat we een achterstand oplopen. Het subsidiekader voor onze sportclubs is dan ook zeer beperkt. Bovendien werden de middelen al zo’n 20 jaar niet meer geïndexeerd. Team Riemst wil werk maken van een investeringsplan voor verenigingsinfrastructuur (sport, cultuur, jeugd) zodat deze infrastructuur naar een eigentijds niveau kan worden getild.

5.2.3 Buitenschoolse opvang

Team Riemst wil bekijken of er ergens mogelijkheden zijn om buitenschoolse opvang en sport te combineren. Een haalbaar idee lijkt ons bussen in te leggen van school naar bijvoorbeeld het sportplein in Riemst waarbij kinderen sporten kunnen uitoefenen. We zouden dan de gemeentelijke jeugd- en sportdienst inschakelen en eventueel ook sportleerkrachten en verenigingen die een centje zouden willen bijverdienen. De ouders zouden deze kinderen dan bijvoorbeeld in Riemst kunnen komen halen, maar op een later uur wat meestal beter combineerbaar is met werk.

5.3 Jeugdbeleid

Investeren in jeugd is investeren in de toekomst. Investeren in kinderen en jongeren betekent randvoorwaarden creëren waarbinnen hun ideeën optimaal kunnen gedijen en betekent ook kansen scheppen voor individuele ontplooiing, maatschappelijke deelname en medeverantwoordelijkheid.

 

We zorgen voor goed uitgeruste speeltuinen met kwalitatieve speeltuigen in elke kern. We zorgen er ook voor dat deze speeltuinen kunnen genieten van schaduw door het voorzien van voldoende bomen, zodat kinderen niet in de volle zon hoeven te spelen.

 

Team Riemst wil jongeren aanzetten om deel te nemen aan de jeugdraad en wil het initiatief nemen om jongeren bij hun 16de verjaardag een uitnodiging te sturen. Ook jongeren die niet deel uitmaken van een jeugdvereniging zijn welkom op de jeugdraad.


Wij willen:

De gemeenteraad verplichten advies te vragen bij de jeugdraad om zo een effectieve aanpak te hebben op het systeem. 


Een systeem uitwerken waarbij ook de jeugdraad zeggenschap heeft op het budget dat ook voor de jeugd dient.

5.3.1 Jeugdparticipatie aanmoedigen

Team Riemst pleit ervoor om jongeren aan te moedigen zich aan te sluiten bij een sport – of andere vereniging. Dit is enorm belangrijk voor de ontplooiing van onze jongeren. Kinderen uit kansarme gezinnen zouden een cheque ter waarde van 100 euro kunnen bekomen die ervoor zorgt dat de financiële druk voor hen daalt. Zo kunnen soms moeilijk bereikbare kinderen ook opgenomen worden in het verenigingsleven. De verenigingen hebben in dat opzicht een belangrijke sociale rol te spelen. De aansturing hiervan kan mee gebeuren vanuit het Sociaal Huis.

5.3.2 Investeren in jeugdinfrastructuur

Jeugdbewegingen spelen een belangrijke rol in het ontplooiingsproces van jongeren. Wij gaan het engagement aan om in de nieuwe legislatuur de lokalen van al onze jeugdverenigingen door te lichten en te bekijken of deze voldoen aan alle moderne standaarden en de specifieke noden van de respectievelijke verenigingen. We treden daarbij ook in nauw overleg met de verenigingen in kwestie en bepalen welke investeringen nodig zijn opdat zij een kwalitatieve werking kunnen blijven uitbouwen. Onze verenigingen moeten over lokalen beschikken met voldoende ruimte waar het veilig is om te vertoeven. Indien de locaties onvoldoende te renoveren zijn, moet er uitgekeken worden naar nieuwe locaties. Milieuvriendelijkheid van de gebouwen is ook een aandachtspunt. Buiten moet voldoende groen voorzien worden

5.3.2.2 Goede afspraken maken goede vrienden

De taakverdeling tussen de gemeente en de jeugdverenigingen die bepaalde gebouwen beheren moet beter afgelijnd worden. Ook moet het overleg tussen beleid en jeugdverenigingen beter. Wij pleiten er tevens voor dat grote kosten (zoals een alarm of technische diensten) betaald worden door de gemeente, aangezien zij vaak beheerder is van deze gebouwen. De gemeente zou dezelfde verantwoordelijkheden kunnen dragen ten opzichte van zijn gebouwen, zoals een verhuurder. De gemeente bemiddelt waar meerdere verenigingen gebruik maken van infrastructuur.

5.4 Erfgoed

Riemst heeft met haar rijke verleden meer dan genoeg erfgoed in huis om fier op te zijn. We blijven de spelers die zich in dit domein inzetten dan ook actief ondersteunen. We ondersteunen de heemkundige verenigingen en zorgen dat zij goed kunnen blijven opereren en spelen in op noden inzake huisvesting en archivering. We zijn ook een bereidwillige overheid als het gaat over het restaureren van waardevol patrimonium zoals vierkantshoeves en faciliteren projecten ter zake.

5.4.1 Kerkelijk erfgoed

Team Riemst wil dat er werk wordt gemaakt van een echt Kerkenplan waarbij pistes worden uitgewerkt voor het kerkelijk patrimonium. Iedereen weet dat het moeilijk wordt om alle kerken open te houden en dat alleen al door een gebrek aan priesters. Wij hopen dat er nog vele misvieringen in onze gemeente mogen plaatsvinden en erkennen ook de belangrijke rol daarvan voor heel wat burgers, maar gaan voor een duidelijke visie over hoe we met deze gebouwen omgaan in de toekomst. Vandaag ontbreekt die duidelijke visie. Hetgeen dat al bestaat is gedeeltelijk achterhaald, onvolledig en moet dus bijgesteld worden.


De neven- of herbestemming van onze vaak beschermde kerkgebouwen centraal gelegen in onze dorpen kan het beste gebeuren volgens ons in samenspraak met de lokale kerkraad en dorpsgemeenschap om zo een zinvolle bestemming(en) te verkrijgen. Je moet bij een her-/nevenbestemming proberen zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen. Kerken zijn ooit gebouwd met het geld van mensen uit de omgeving. Ze moeten voor hen een meerwaarde blijven genereren.


Het bekijken van deze gebouwen als een ruimte voor cultuur, ontmoeting en ontspanning kan een andere insteek geven aan het gebruik ervan. De noden van de buurt en eerbied voor het gebouw staan wel voorop. Zelfs het behoud van een kleinere ruimte die kan dienen als kapel waar mensen kunnen bidden of mediteren of een kaarsje aansteken kan een mooie manier zijn om de oorspronkelijke functie van de kerk te eerbiedigen.


Een herbestemmingsproject is altijd een uitdaging maar zeker ook een kans. Een kans om van ons erfgoed weer een levendige plek te maken waar mensen kunnen wonen, leren of ontspannen en waar maatschappelijke, culturele en financiële meerwaarde gecreëerd wordt

5.4.2 Begraafplaatsen

Ook funerair erfgoed verdient onze aandacht. Niet alleen is het onderhoud van kerkhoven één van onze grootste bezorgdheden, maar ook het behoud van bepaalde monumentale graven en graven met een emotionele betekenis voor de dorpsgemeenschap.


Team Riemst pleit voor een sterrenweide op elke begraafplaats. Een sterrentuintje is een rustplaats voor levenloos geboren kinderen. Ouders kunnen hier een ster met naam en geboortedatum plaatsen om hun kindje te herdenken. Deze weides creëren een gevoel van samenhorigheid en steun onder de rouwende ouders die elkaar hier tegenkomen. 

Het onderhoud en het herstel van de oorlogsmonumenten en ereperken is een absoluut aandachtspunt.

5.4.3 Grote Berg te Zussen

Het beschermen van de mergelgroeve Grote Berg als monument en cultuurhistorisch landschap volgen we kritisch op. Op dit ogenblik is er nog geen enkele vorm van garantie naar de eigenaars toe in verband met een eventuele subsidiëring voor het opvullen van de ondergrond. Alles hangt af van de Vlaamse overheid. Wij als Team Riemst willen ondertussen reeds stappen ondernemen om een reglementering op gemeentelijk niveau op te stellen zodat bij toekenning ervan men zo snel mogelijk hiervan gebruik kan maken indien nodig.