4. Democratische vernieuwing

4.1 Gemeenteraadszittingen in de dorpen

We zouden vijf keer per jaar de gemeenteraad op verschillende locaties verspreid over Riemst kunnen laten doorgaan. Burgers zouden zo nauwer betrokken worden en misschien meer gebruik maken van hun recht om vragen te stellen tijdens de raad. Tijdens COVID deden we dit al in Herderen i.p.v. in Riemst.

4.2 Uitzenden en herbekijken gemeenteraad

We gaan voor het uitzenden van de raadszitting via de gemeentelijke communicatiekanalen en Youtube. Een fluitje van een cent met de moderne technieken en budgettair geen zware inspanning. Het kan voor burgers een meerwaarde zijn als zij een bepaald debat kunnen (her)bekijken dat hen aanbelangt.

 

Laten we onze inwoners daarom in alle transparantie die mogelijkheid bieden. Bovendien vermijden we discussies over wat er al dan niet gezegd werd in de raad, een vaak opnieuw opduikend fenomeen.

 

Tijdens de COVID-periode werd de gemeenteraad al uitgezonden en dit kon op veel belangstelling rekenen. Dit is een uitgelezen kans om de politiek dichter bij de burger te brengen.

4.3 Burgers aan zet

We betrekken de burger resoluut en gaan voor een burgerbegroting per deelgemeente. Zo betrekken we de burger, die voor ons meer is dan een passieve klant van de overheid.

4.4 We vragen uw mening

Bij grote beslissingen zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke fusie pleiten wij voor referenda zodat de mening van de onze inwoners bekend is. We betrekken inwoners bij grote veranderingen in hun omgeving.