9. Een sociaal beleid

De gemeente en het Sociaal Huis zijn lokaal belangrijke spelers in het sociale veld. Als bestuursniveau dat het dichtst bij de bevolking staan, kennen zij de noden van de mensen, zijn ze in staat deze behoeften snel te detecteren en kunnen zij mensen hefbomen aanreiken om op eigen kracht verder te gaan.

 

Als overheid kunnen zij mensen op een onafhankelijke wijze objectieve informatie verstrekken en hen begeleiden naar de juiste zorgvorm. We zetten ook in op een vermaatschappelijking van de zorg.

9.1 Werken aan participatie

Het Sociaal Huis is ook het bestuursniveau dat mensen in armoede het best kan begeleiden, zowel naar participatie aan het maatschappelijk leven, als naar integratie in de arbeidsmarkt. Het eerste doel van elk sociaal beleid moet zijn om de zelfredzaamheid van de mensen te verhogen. Bijstand van het Sociaal Huis is een verhaal van rechten en plichten.

 

Het recht van de cliënt op een menswaardig bestaan staat tegenover inspanningen die van hem verwacht worden om zich te integreren in de arbeidsmarkt, een beroepsopleiding te volgen, schulden af te betalen en dergelijke meer. Team Riemst wil de doorstroming van zo veel mogelijk mensen naar de reguliere arbeidsmarkt verhogen via activering en begeleiding.

  

In het kader van zijn lokaal sociaal beleid zet het Sociaal Huis een vrijwilligersdienst op als aanvulling op de professionele hulpverlening of ter ondersteuning van de mantelzorger. Het OCMW speelt de rol van coördinator door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Bovendien waakt het over de vorming van de vrijwilligers, de verzekering voor de vrijwilligers en over een correcte onkostenvergoeding

9.2 Een verbeterd zorgaanbod

Voor Team Riemst is het belangrijk dat het lokaal beleid spelers op de welzijnsmarkt aantrekt en faciliteert. Voor Team Riemst is het niet zo belangrijk wie de zorg aanbiedt, wel dat de zorg wordt aangeboden, niet discrimineert en dat de zorg kwalitatief hoogstaand en betaalbaar is voor de burgers. We faciliteren ook een uitbreiding van het aanbod inzake kortverblijf in onze rusthuizen. Hiervoor nemen we contact met alle relevante actoren en kijken we wat we als gemeente kunnen doen om dit mogelijk te maken.

 

We willen ook werk maken van betere opvangmogelijkheden voor mensen in een crisissituatie. Mensen die in een crisissituatie terechtkomen moeten een onderkomen krijgen in goede omstandigheden. Klachten of adviezen die aan de OCMW-raad gesteld worden, moeten verplicht op de agenda komen. Team Riemst pleit dan ook voor meer transparantie, zodat de burger zich ook gehoord voelt.

9.3 Aandacht voor mantelzorg

70% van de ouderen wordt verzorgd door een mantelzorger en in heel wat gevallen is dat zelf een oudere. We hervormen en evalueren de gemeentelijke mantelzorgpremie, bekijken waar die kan worden bijgestuurd en gaan voor soepelere voorwaarden voor het toekennen daarvan.

9.4 Aandacht voor ouderen

Het armoederisico ligt bij ouderen dubbel zo hoog als het gemiddelde. Daarom moeten het Sociaal Huis en gemeente extra aandacht hebben voor armoede bij oudere inwoners. Velen van hen leven al te vaak in sociaal isolement. De gemeente en het Sociaal Huis moeten hen actief gaan opzoeken en ondersteunen. Team Riemst pleit voor een project ‘Gezelschap voor senioren’ waarbij langdurig werklozen een bezoek kunnen brengen aan alleenstaande bejaarden, zieken en aan mensen die hun partner hebben verloren. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. Senioren krijgen immers het gezelschap waar ze nood aan hebben en langdurig werklozen kunnen zinvolle en belangrijke gemeenschapstaken uitvoeren.


Dorpsrestaurants zijn warme initiatieven die zorgen voor een sterk sociaal weefsel. Zij verdienen daarom verdere ondersteuning. Ook een verdere uitbreiding hiervan naar meer dorpen kan actief worden gestimuleerd door de gemeente. Wel moet er heel goed gekeken worden hoe we deze dienstverlening ook kunnen aanbieden aan de zorgmijdende en soms meer behoeftige mensen. We waken er ook over dat we voornamelijk Riemstenaren bereiken hiermee. We stimuleren ook andere initiatieven die ontmoeting bevorderen.


We willen ouderen aanmoedigen om zo lang als mogelijk hun oude dag bij hun thuis door te brengen. Team Riemst wil daarom ook ondersteuning bieden aan mensen die woningen levensloopbestendig maken. Door te voorzien in bredere gangen of deuropeningen kan de woning later gemakkelijk aangepast worden aan de noden van de senior. Op die manier kunnen mensen in hun eigen huis of appartement blijven wonen. De gemeente kan het levenslang wonen stimuleren van informatiecampagnes (bv. bij architecten of bij kandidaat‐bouwers), maar ook aanmoedigen via een premie.

9.5 Aandacht voor geestelijke gezondheidszorg

We willen inzetten op preventie en detectie, liefst zo vroeg mogelijk, inzake geestelijke gezondheidszorg. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Het is belangrijk dat zij ook binnen de gemeente een aanspreekpunt vinden. Er dient hier een coördinerende rol te worden opgenomen en erover gewaakt te worden of de noden van deze mensen kunnen worden gelenigd. De oprichting van praatgroepen voor mensen met geestelijke problemen moet aangemoedigd worden. Ook de geestelijke gezondheid van jongeren is een aandachtspunt. Het is belangrijk dat zij naar de juiste dienstverlening worden begeleid zoals Overkophuizen

9.6 Aandacht voor minder mobielen

Minder mobielen kunnen in het tijdperk van technologie steeds minder mee. Toegankelijkheid is niet enkel iets dat mindervaliden aangaat, maar iedereen. Zowel de fysieke ontoegankelijkheid (veel trappen en geen lift bijvoorbeeld) als beperkte technologische geletterdheid zorgt er net voor dat de meest kwetsbare groepen door de mazen van het net vallen. Team Riemst stelt bijvoorbeeld voor om dienstverlening korter bij de burger te brengen via een mobiel loket dat alle dorpen op een vast tijdstip aandoet en mensen op weg helpt via eerstelijnsdienstverlening; denk aan het afleveren van documenten, het wegwijs maken in de gemeentelijke diensten, sociale hulp of het uitlenen van boeken. De afstand tussen bestuur en burger verkleint zo letterlijk.

 

We willen een netwerk uitbouwen van Riemsterse vrijwilligers die als contactpersoon/buddy kunnen dienen om zo de hulpbehoevende naar de juiste diensten te sturen. Vaak vind je informatie online, maar zijn de meest kwetsbare mensen vaak weinig digitaal overlegd. Dit kan in samenwerking met middenveldorganisaties, die vandaag al lessen geven om het digibetisme tegen te gaan

9.7 Armoede

In reeds 4 dorpen (Vlijtingen, Riemst, Membruggen en Kanne) vinden er (bijna) wekelijks dorpsrestaurants plaats. Het dorpsrestaurant heeft als doel eten tegen democratische prijzen aan te bieden en mensen samen te brengen. Een maaltijd kost nu €5 voor volwassenen en €2.5 voor kinderen. Team Riemst pleit voor écht democratische prijzen en wil dan ook werken met een sociaal tarief voor maatschappelijk kwetsbaren.


Daarnaast willen wij ook een deelfrigo plaatsen. Dit is een koelkast waarin iedereen zelf voeding kan insteken en uithalen. Verenigingen hebben na een pastadag of dergelijke vaak veel overschot. Deze overschotten zouden dan in de deelfrigo geplaatst kunnen worden. Maar ook gezinnen kunnen hier eten dat te veel gemaakt is in kwijt. In Tongeren wordt dit reeds gebruikt en is dit een succesverhaal. De koelkast zelf wordt onderhouden door een lokale vzw en de kosten zijn voor de gemeente. Ook zouden wij deze koelkast op een discrete plek willen plaatsen.